Digital Electronics

Een extreem kleine gamma-ray-detector

Wanneer u gelooft van een stralingsdetector, geloven u waarschijnlijk van een Geiger-buis en zijn hoogspanningscircuit. Dat is niet de enige methode om gammastraling te bepalen, maar ook, evenals [Alan] heeft een fantastisch circuit om nog redelijk zwakke stralingsbronnen te bepalen. Het maakt gebruik van een extreem kleine fotodiode, evenals trekt, dus beetje vermogen is het ideaal voor banen met de kleinste krachtbudgetten.

De detectorcircuit maakt gebruik van een miniatuur zonnecel en een JFET met een kleine koperen buis om veel van het licht te blokkeren en om wat EM-afscherming aan te bieden. Dit is op zijn beurt verbonden met een klein versterkercircuit met een LED, piëzo-clicker, evenals in de situatie van [Alan] een kleine tellermodule. De fotodiode is echt gevoelig voldoende om de kleine hoeveelheden gamma-straling te herkennen die is gemaakt van een rookmelder-americiumbron, evenals de andere veel krachtigere radioactieve bronnen van het rookmelder.

Het circuit trekt slechts ongeveer 1mA, maar [Alan] stelt dat hij dat waarschijnlijk tot een paar micoamps kan krijgen. Een ideale stralingssensor voor lichtgewicht en lage stroomtoepassingen, evenals biedt ons de motivatie om samen een hoge hoogteballoonbaan te plaatsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *